182 VÝROČÍ: 23. 3. 1967 byl vyhlášen Parc national des Pyrénées - Horolezecká abeceda: vzdělávání, bezpečnost, metodika, učebnice, skripta, informace, kurzy
Horolezecká abeceda - ilustrace

VÝROČÍ: 23. 3. 1967 byl vyhlášen Parc national des Pyrénées


VÝROČÍ: 23. 3. 1967 byl vyhlášen Parc national des Pyrénées23.03.2024 Největší národní park v Pyrenejích byl vyhlášen na francouzské straně pyrenejského hřebene při hranicích se Španělskem v roce 1967, tehdy pod jménem Parc national des Pyrénées Occidentales. Společně s Parque nacional de Ordesa y Monte Perdido na španělské straně tvoří od roku 1997, kdy byl prohlášen světovým dědictvím UNESCO, rozsáhlou biosférickou rezervaci. Patří k nejvýznamnějším parkům vytvořených k ochraně velehorské přírody.

Přehledná mapka parku ze stránek www.parcsnationaux.fr
Přehledná mapka parku ze stránek www.parcsnationaux.fr

Jeden z nejaktuálnějších knižních průvodců parkem
Jeden z nejaktuálnějších knižních průvodců parkem

Logo Parc national des Pyrénées
Logo Parc national des Pyrénées

Parc national des Pyrénées leží ve francouzských Centrálních Pyrenejích a táhne se v délce cca 100 km podél hranice se Španělskem od Vallée d´Aspe na západě po Vallée d´Aure na východě. Jeho jádrová část se rozkládá na více než 457 kilometrů čtverečních, okrajové zóny zahrnující části předhůří, méně významných biotopů i sídelní aglomerace zahrnují dalších více než 2063 čtverečních kilometrů. Jedná se o typickou velehorskou oblast, jejíž nejvyšší vrchol tvoří hraniční hora Vignemale (3298m), a představuje jedno z nejkrásnějších a nejdivočejších chráněných území ve Francii. Velehorské scenérie s rozeklanými štíty, strmými kary, divokým, kaňony zbrázděným krasem, četné vodopády i více než 230 horských jezer doprovází úžasná druhová rozmanitost (největší ve Francii) s až 12% endemických rostlin i velké bohatství živočišných druhů včetně velkých šelem, jako rys, či medvěd.

Pyreneje jsou třetihorním pásemným pohořím, jehož hlavní osa tvoří francouzsko-španělskou hranici a odděluje Pyrenejský polostrov od kontinentální Evropy. Táhnou se od Biskajského zálivu až k pobřeží Středozemního moře (nejkrásnější a nejznámější trek je také veden od „oceánu k moři“). Na zhruba 430 km je tvoří řada paralelně probíhajících pásem vyvrásněných v několika etapách během třetihor. Centrální partie Pyrenejí se vyznačují typickým alpínským glaciálním reliéfem z převážně krystalických hornin (zejména rul a žul), které až na okrajích přecházejí ve zvrásněné vápence a pískovce. Tato mohutná hradba velehor vytváří přirozenou bariéru mezi mírným vlhkým oceánským podnebím na severu a subtropickým mediterálním klimatem na jihu (na deštivější francouzské straně spadne na hřebenech hor ročně až 2200 mm srážek) a tím výrazně ovlivňuje přírodní poměry na celém Pyrenejském poloostrově. Pyreneje rovněž tvoří významné evropské rozvodí.
Uspořádání vegetace v Parc national des Pyrénées odpovídá klasickým vegetačním stupňům od bukových a jedlobukových lesů v podhůří (asi 12 % plochy parku) po subalpínské louky i porosty borovice kleče či pšenišníků (rododendronů), až po zcela holé aridní lokality v nejvyšších polohách. Výčet flóry zahrnuje asi 1400 druhů cévnatých roslitn včetně 160 endemitů, pozoruhodný je, podobně jako v již zmiňovaném Parque nacional de Ordesa y Monte Perdido společný výskyt druhů středozemního a západoevropského původu i severských reliktů.
Rovněž fauna parku je neobyčejně bohatá. Početná je populace kamzíka pyrenejského (okolo 5000 kusů), častý je výskyt svišťě horského, vysazeného v Pyrenejích po 2. světové válce, raritami jsou pozoruhodný hmyzožravec vychuchol pyrenejský, ale i ženetka tečkovaná nebo mlok bradavičnatý a mlok pyrenejský. Park zároveň tvoří poslední útočiště medvěda hnědého ve Francii, jehož populace představovaná posledními kusy je zdokumentována zejména v údolích Vallée d´Aspe a Vellée d´Ossau. Bohatá je, jako ostatně v celých Pyrenejích (a potažmo na Pyrenejském poloostrově) i avifauna. Častý je orlosup bradatý i orel skalní, zcela běžným druhem je sup mrchožravý.

Parc national des Pyrénées poskytuje prostor pro celou řadu aktivit a sportů v přírodě. Obrovskou návštěvnost mají některé z nejznámějších přírodních zajímavostí parku, většinou se zde však setkává s velmi klidnou a lidmi téměř nenarušenou přírodou. Nejčastější aktivitou v parku je vysokohorská a pěší turistika (ostatně již výše zmíněný legendární trek zdolávající celé Pyreneje na délku, má na francouzské straně hranice svoji obdobu španělské „sendy“, známou dálkovou trasu GR10). Uvnitř samotného parku lze k túrám využít cca 350km značených stezek, a k ubytování slouží cca 20 horských chat. Mimo to je území parku velmi atraktivní pro horolezce, ale i provozování skialpinismu, speleoalpionismu či canyoningu.
-tof-

Externí odkazy:
www.parcsnationaux.fr
www.parc-pyrenees.com


Zpět na hlavní stranu

Newsletter

Chcete-li dostávat informace o novinkách na tomto serveru, zadejte prosím Váš email.

Reklama

Nakladatelství Epocha s.r.o.

Nakladatelství Epocha
nabízí ze své produkce:

Reinhold Messner
GOBI
poušť ve mně

Cena při nákupu přes
e-shop je 269 Kč.
Informace a možnost
zakoupení zde

Inzerenti a partneři

Petzl

TENDON - horolezecká a statická lana a příslušenství

Penzion U Skalního potoka

Horyinfo

Specialista na knihy o horách

horoLEZECKÉ průvodce.cz

Sportovní škola BEN

HOROKUPECTVÍ - Knihy a ostatní o horách a lezení

Karavanseráj: libanonská a indická restaurace

Vertical Sport

Krásy Slovenska Online

ČSOP

Přípluv

HedvábnáStezka.cz: chytřejší než velbloud

FelsenWelt

Občanské sdružení Surya

Nadační fond Inka

Himálajské centrum v Praze

BRDY

BRDY.org

Mountain Wilderness

Ekolist.cz

Copyright © 2007-2024

Všechna práva vyhrazena
Tomáš Frank & SHA
Design: K.Karasz & R.Kvasňa
HTML,CSS,PHP: Roman Kvasňa
Optimalizováno pro IE7+8 a FF2+3 rozlišení 1024x768 a vyšší

Krásné hory