47 OSOBNOST: 20. 7. 1896 zemřel Friedrich Simony - Horolezecká abeceda: vzdělávání, bezpečnost, metodika, učebnice, skripta, informace, kurzy
Horolezecká abeceda - ilustrace

OSOBNOST: 20. 7. 1896 zemřel Friedrich Simony


OSOBNOST: 20. 7. 1896 zemřel Friedrich Simony20.07.2023 V rakouském Sankt-Gallen zemřel Friedrich Simony, rakouský alpinista, geograf a glaciolog pocházející z českých zemí, který se celoživotně zabýval studiem Alp a jejich geomorfologie. Alpský průzkumník, který se věnoval především oblasti Dachsteinu. Mimo Alpy působil rovněž v Krkonoších a Tatrách, a patřil k zakladatelům rakouského Alpenvereinu. Jako horolezec vstoupil do dějin nejenom několika prvovýstupy, ale zejména jako průkopník horské a horolezecké fotografie.

Fritz Wiessner


Friedrich Simony (30. 11. 1813 v Hrochově Týnci – 20. 7. 1896 v St. Gallen)

Přestože Simonyho jméno u nás, podobně jako řada dalších osobností pocházejících z Čech a působících v Rakousku-Uhersku upadlo bezmála v zapomnění, v Rakousku jde o osobnost poměrně známou. A jeho vědecké celoživotní dílo je často připomínáno. Méně známé jsou už jeho aktivity alpinistické, i když například v oblasti Dachsteinu bývá spojován s počátky turistiky, mnohdy je rovněž vzpomínán mezi průkopníky zajištěných cest (ferrat/klettersteigů), neboť inicioval bezpečné zajištění výstupové trasy na Dachstein již v šedesátých letech 19. století (jen o několik let později, v r. 1869, prosadil podobnou iniciativu na Grossglockneru Johann Stüdl, zakladatel pražské pobočky DuÖAV).

Simony se narodil jako syn vojenského lékaře, v Mikulově studoval gymnásium, později se v Trenčíně a Znojmě vyučil lékárníkem. Působil ve Vídni, kde se mimo farmacie věnoval i dalším přírodním vědám. Nakonec, inspirovaný jedním ze svých učitelů, botanikem Josephem Franzem Freiherrem von Jacquinem sám nastoupil na vídeňskou universitu, na níž přírodní vědy vystudoval.
Od roku 1840 působil v Alpských oblastech, zpočátku v oblasti Solné komory, v září 1843 poprvé vystoupil na Dachstein, kde kvůli meteorologickým pozorováním setrval čtyři dny (na tuto horu vystoupil opakovaně, mj. v roce 1847 na ni podnikl první zimní výstup), a zaměřil se na velmi podrobný výzkum okolních ledovců. Začal se do hloubky zabývat problematikou výzkumu horských ledovců a morfologií spojenou s jejich činností, ale i studiem horských jezer a horského klimatu, zabýval se rovněž karsologií Zabýval se rovněž matematickou geografií, statistikou a geologickým mapováním. Vrcholem jeho profesní kariéry po Říšském geologickém ústavu ve Vídni byla řádná profesura na vídeňské universitě. Zde byl v r. 1851 jmenován prvním profesorem geografie, a je proto považován za zakladatele universitní geografie v Rakousku.
Profesorem vídeňské university byl až do svého odchodu na odpočinek v r. 1895. Hojně publikoval, a po řadě monografií a studií završil svoji práci ohromujícím dílem (doplněným atlasem o více než stovce listů). Das Dachsteingebiet, ein geographisches Charakterbild aus den österreichisches Nordalpen.

Simony v průběhu svého života podnikl na stovky výprav do horských oblastí, i stovky na tehdejší dobu velmi odvážných výstupů. Většinou byly jeho výstupy motivovány vědeckým zájmem, vedle toho se ale Simony živě zajímal i o život v horských oblastech a stal se aktivním podporovatelem alpského turismu. Není tedy divu, že patřil 19. 11. 1862 společně s Paulem Grohmannem, Edmundem von Mojsisovicsem a Antonem von Ruthnerem k zakladatelům jedné z nejtarších horolezeckých, resp. alpinistických organizací na světě, rakouského Alpenvereinu, resp. Deutscher und Oestereichische Aplenverein.
Při své vědecké práci hojně využíval svého výtvarného nadání. Používal kresbu i akvarel k dokomentaci a to jej časem přivedlo k fotografii. S jistou nadsázkou lze říct, že se stal „objevitelem“ fotografie jako nástroje v geologickém a geografickém výzkumu. Pořídil stovky fotografií (velmi systematicky dokumentoval zejména Dachstein), vesměs v dobré kvalitě dokumentační (známé jsou např. záběry povrchu ledovců, morén séraků), ale část z nich, zejména záběry alpské krajiny, patří pro svoji vysokou estetickou úroveň k nejlepším krajinářským dílům z ranného období fotografie.
-tof-

Repro: archiv www.horolezeckaabeceda.cz

Tento článek připravený v rámci projektu Horské kalendárium byl poprvé publikován v r. 2009.


Zpět na hlavní stranu

Newsletter

Chcete-li dostávat informace o novinkách na tomto serveru, zadejte prosím Váš email.

Reklama

Nakladatelství Epocha s.r.o.

Nakladatelství Epocha
nabízí ze své produkce:

Reinhold Messner
GOBI
poušť ve mně

Cena při nákupu přes
e-shop je 269 Kč.
Informace a možnost
zakoupení zde

Inzerenti a partneři

Petzl

TENDON - horolezecká a statická lana a příslušenství

Penzion U Skalního potoka

Horyinfo

Specialista na knihy o horách

horoLEZECKÉ průvodce.cz

Sportovní škola BEN

HOROKUPECTVÍ - Knihy a ostatní o horách a lezení

Karavanseráj: libanonská a indická restaurace

Vertical Sport

Krásy Slovenska Online

ČSOP

Přípluv

HedvábnáStezka.cz: chytřejší než velbloud

FelsenWelt

Občanské sdružení Surya

Nadační fond Inka

Himálajské centrum v Praze

BRDY

BRDY.org

Mountain Wilderness

Ekolist.cz

Copyright © 2007-2024

Všechna práva vyhrazena
Tomáš Frank & SHA
Design: K.Karasz & R.Kvasňa
HTML,CSS,PHP: Roman Kvasňa
Optimalizováno pro IE7+8 a FF2+3 rozlišení 1024x768 a vyšší

Krásné hory