293 VÝROČÍ: 4. 11. 1901 vznikla zastřešující organizace oddílů Wandervogel - Horolezecká abeceda: vzdělávání, bezpečnost, metodika, učebnice, skripta, informace, kurzy
Horolezecká abeceda - ilustrace

VÝROČÍ: 4. 11. 1901 vznikla zastřešující organizace oddílů Wandervogel


VÝROČÍ: 4. 11. 1901 vznikla zastřešující organizace oddílů Wandervogel04.11.2023 V roce 1901 dostala přírodou se toulající mládež malý dárek. To když v berlínském Steglitzu z podnětu Karla Fischera, pedagoga, který zpočátku organizoval školní výlety, a představitelů inteligence a studentů, proběhla schůzka několika vůdčích osobností a představitelů mládežnických skupin hnutí Wandervogel (tažní/stěhovaví ptáci), jedné z nejsympatičtějších „mládežnických organizací“ nejenom v německých dějinách.

V Berlíně vzniklé programové prohlášení obsahovalo zcela zásadní prvky jako autonomitu skupin, absenci organizačníh struktury (organizace pouze registrovala členy za účelem hájení jejich zájmů), striktní nepolitičnost a nenáboženský charakter.

Wandervogel patřili k prvním „mládežnickým organizacím“ podporující skupiny smíšeného pohlaví, a nejvíc z nám známých hnutí připomínají počátky trampingu („divokých skautů“) v Čechách. Zejména živelné počátky hnutí, které se vyhraňovalo proti zkostnatělé struktuře turistických a alpských spolků se, i svými výstřelky či reakcí většinové společnosti, velmi podobalo obdobnému dění u nás v samých počátcích trampingu.
Pod křídla tažných ptáků se záhy po vzniku "oficiálnější" struktury, tedy zastřešující organizace skryly rovněž skupiny původně vycházející z celosvětového skautského hnutí, němečtí woodcrafteři, Přátelé přírody ale i např. nudisté.
Není divu, že tato organizace byla po nástupu fašistů v Německu rozpuštěna (byť k smutným kapitolám patří působení některých mládažnických oddílů původně vzniklých ve volném svazku tažných ptáků pod křídly reakční hitlerovy mládeže).

Po válce již nikdy nevznikla jednotná organizace, byť se dodnes ke kořenům u Wandervogel hlásí celá řada organizací, od těch, které podobně jako kdysi čeští „Brontíci“, opravují hrady, až po autonomní skupiny, hlásající neexistenci organizační struktury a „žádný majetek“.

Z alpských států působí některé skupiny Wandervogel zejména v rakousku a německu, z karpatských především v Rumunsku.
K hnutí se hlásila řada významných horolezců první poloviny století, a působilo rovněž v německy mluvících oblastech Čech.
-tof-

Tento článek připravený v rámci projektu Horské kalendárium byl poprvé publikován v r. 2010.


Zpět na hlavní stranu

Newsletter

Chcete-li dostávat informace o novinkách na tomto serveru, zadejte prosím Váš email.

Reklama

Nakladatelství Epocha s.r.o.

Nakladatelství Epocha
nabízí ze své produkce:

Reinhold Messner
GOBI
poušť ve mně

Cena při nákupu přes
e-shop je 269 Kč.
Informace a možnost
zakoupení zde

Inzerenti a partneři

Petzl

TENDON - horolezecká a statická lana a příslušenství

Penzion U Skalního potoka

Horyinfo

Specialista na knihy o horách

horoLEZECKÉ průvodce.cz

Sportovní škola BEN

HOROKUPECTVÍ - Knihy a ostatní o horách a lezení

Karavanseráj: libanonská a indická restaurace

Vertical Sport

Krásy Slovenska Online

ČSOP

Přípluv

HedvábnáStezka.cz: chytřejší než velbloud

FelsenWelt

Občanské sdružení Surya

Nadační fond Inka

Himálajské centrum v Praze

BRDY

BRDY.org

Mountain Wilderness

Ekolist.cz

Copyright © 2007-2024

Všechna práva vyhrazena
Tomáš Frank & SHA
Design: K.Karasz & R.Kvasňa
HTML,CSS,PHP: Roman Kvasňa
Optimalizováno pro IE7+8 a FF2+3 rozlišení 1024x768 a vyšší

Krásné hory